Blog / Düğün Fotoğrafçısı

Tektaş Yüzük Nasıl Seçilir?

Tektaş yüzük tahmin edebileceğiniz gibi sadece parlaklığına ya da şekline bakarak seçebileceğiniz bir şey değil. Tektaş yüzük seçerken; rengi, berraklığı, büyüklüğü veya kesimi gibi birçok farklı detay hakkında az çok bilgi sahibi olarak daha sağlıklı bir seçim yapmanız mümkün. Peki, tektaş seçerken dikkat etmeniz gereken detaylar neler?

İçindekiler

4C kuralına dikkat etmelisiniz!

Nedir bu 4C kuralı diyenler için şöyle açıklayalım; renk (color), berraklık (clarity), karat (carat) ve kesim (cut)… Bu dört farklı kriterlerin hepsi de ayrı ayrı pırlantanın değerini değiştirebiliyor.

4C’ye detaylıca girmeden önce hangi taşı seçeceğinize karar verin!

Yüzük pırlanta olabileceği gibi yeşil zümrüt, swarovski, kırmızı yakut, elmas veya mavi safir gibi taşlardan yapılmış da olabilir. Öncelikle hangi taşı tercih edeceğinize karar vermelisiniz. Renkli taşlar mı, daha değerli elmas mı yoksa farklı bütçelere hitap eden pırlanta mı?

Sıra ‘montür’ seçiminde…

Belki de ilk kez duyduğunuz montür, taşın yerleştirilme biçimine ve yüzük çerçevesine verilen isimdir. Eğer taş ön plana çıksın istiyorsanız ince tırnaklı, taşı çok fazla ön plana çıkarmak istemiyorsanız ise kalın montürleri tercih edebilirsiniz. Montürlerin hem incelik/kalınlık hem de tırnak sayılarına dikkat etmelisiniz. En yaygın tercih edilen montürler 2, 4 ya da 6 tırnaklılar olarak değişmektedir. Taşı en iyi şekilde gösteren montürlerin 6 tırnaklı olduğu belirtiliyor.

4C kuralından ‘renk’ ile devam edin.

“Pırlantanın da rengi mi olur!” diyebilirsiniz ancak, oluyor! D harfinden başlayarak Z harfine kadar uzanan çeşitlilikte renkler mevcut. D harfi en beyaz rengi temsil eder ve bu renkte bir pırlanta bulmak oldukça zor olabilir. Genellikle H harfinin temsil ettiği renge sahip pırlantalar oldukça yaygın fakat daha uygun fiyat isteyenler için I sınıfı öneriliyor.

Ve ‘clarity’ yani berraklık!

Berraklık, pırlantanın iç kısmında leke (doğal iz) bulunup bulunmaması ile ilgilidir. Leke bulunmayan pırlantalar en berrak olanlar olduğu gibi aynı zamanda da en değerlileridir. Berraklık FL, IF- VVS1, VVS2- VS1, VS2- SI1, SI2- I1, I2, I3 şeklinde sınıflandırılırken; FL, IF en berrak pırlantaları temsil etmektedir. Çoğu çıplak gözle görülemeyen bu lekeler, aslında sadece uzmanlar tarafından anlaşılabiliyor. Uygun fiyatlı bir pırlanta için I1, I2, I3 sınıflarını tercih edebilirsiniz.

Kesim nasıl olmalı?

Kesim, aslında parlaklığı etkileyen bir unsurdur. Kesim ile şekil birbirine karıştırılabilir. Kesim pırlantanın kalitesini belirlerken, şekil sizin karar vereceğiniz bir detay oluyor. Ayrıca kesim, pırlantanın ışığı yansıtma ve kırma oranını etkilediği için görünümünü de etkiliyor. Kesim türlerine gelecek olursak; en çok yuvarlak ve oval kesimler tercih ediliyor. Yaygın olandan ziyade daha farklı bir kesim için markiz veya kare kesimlere göz atabilirsiniz.

Peki, karat nedir?

Pırlantaların ağırlıklarını belirtmek için kullanılan özel bir ağırlık birimi olan karat, pırlantanın kalitesi ile ilgili değildir. Kaliteli kesime sahip bir pırlanta, ışığı daha iyi yansıtır ve daha büyük görünebilir. Yani karatın büyüklükle doğrudan ilgili olmadığını bilmekte fayda var. Elbette karat ile pırlanta fiyatı doğrudan ilgilidir.

Sertifika önemli midir?

Evet çünkü elinizdeki taşın değeri sertifika ile belgelendirilir. Güvenilir bir pırlanta satın almak isterseniz uluslararası bir sertifikası mutlaka olmalıdır. Bu sayede ileride herhangi bir sorun yaşamazsınız ve taşın değeri belgelenmiş, kanıtlanmış olur.

Benzer Hikayeler

Fotoğraf Penceresi