Aylar süren evlilik hazırlığının ardından düğün günü de bir şekilde gelip geçiyor. Evlendikten sonra yapılması gereken resmi işlemler, telaşlı ama bir o kadar da heyecanlı geçen bu sürecin ardından her çiftin yapması gereken bazı resmi işlemler mevcut. Bu işlemler genel olarak ya unutuluyor ya da erteleniyor. Ancak, söz konusu ‘resmiyet’ olunca el mahkûm! Peki, bu işlemler neler?
İçindekiler
Evlilik Sonrası Kimlik Değişimi
Bildiğiniz üzere; yeni, çipli kimlik kartlarına geçiş yaptık ve bu yeni kimlik kartlarında medeni hâl bölümü yer almıyor. Bu nedenle erkeklerin evlilik sonrası acil olarak kimlik değiştirmesine gerek kalmıyor. Fakat kadınların soyadı değişimi nedeniyle bir an önce kimlik kartını değiştirmesi gerekiyor. Elbette artık bu işlem için belirlenmiş bir süre olmadığını da belirtelim. Ancak, soyadı farklılığından dolayı başka işlemlerde sorun yaşama ihtimaliniz olacağı için ne kadar erken kimlik değiştirirseniz o kadar iyi olur.
Peki, evlilik sonrası kimlik değişimi için neler yapılmalı?
İlk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinden veya Alo 199 Çağrı Merkezi’ni arayarak randevu almanız gerekiyor. Eğer randevu almadıysanız ilçe nüfus müdürlüklerinden ve eğer yurt dışındaysanız dış temsilciliklerden de kimlik kartınızı değiştirebilirsiniz. Ücret kısmına gelecek olursak; evlilik nedeniyle kimlik değiştirme ücreti 2021 yılı için 30 TL.
Eğer hala kullanıyorsanız eski nüfus cüzdanınız veya yeni kimlik kartınız mutlaka işlem esnasında yanınızda olmalı. Ya da uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi veya kimlik yerine geçen bir belge bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca bir adet biyometrik fotoğrafa ihtiyacınız var.
Evlilik Sonrası Pasaport Değişimi
Pasaport da bir kimlik belgesi sayıldığı için kimlik kartınızdaki bilgilerle uyuşması gerekiyor. Bu nedenle evlendikten sonra pasaportunuzu da değiştirmeniz gerekiyor. Bu elbette evlilik öncesi pasaport sahibi olan kişiler için geçerli. Eğer evlendikten sonra pasaport çıkarmayı düşünüyorsanız yeni kimliğinizin yanınızda olması yeterli, ekstra bir işlem yaptırmanıza gerek yok. Pasaport işlemleri artık emniyet müdürlüklerinden nüfus müdürlüklerine taşındı. Dolayısıyla pasaport yenileme işleminizi nüfus müdürlüklerinde gerçekleştirebilirsiniz. 2021 yeni pasaport ücretleri ise 6 ay ile 4 yıl ve üzeri için harç ve defter bedeli dahil 407 TL ile 1265 TL arasında değişiyor. Fakat pasaportunuzun süresi varsa 180 TL’lik pasaport defter bedelini ödemeniz yeterli.
Evlilik Sonrası Ehliyet Değişimi
Pasaport gibi ehliyetler de kimlik belgesi olarak kullanıldığı için ehliyetinizin de yenilenmesi gerekiyor. Bu işlemi de dilerseniz randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerinde yapabilirsiniz. Ehliyet değişimi için ise hazırlamanız gereken belgeler; Kimlik, mevcut sürücü belgesi, sürücü sağlık raporu, bir biyometrik fotoğraf, kan grubunuzu belirten belge, değerli kâğıt ve vakıf payının yatırıldığına dair dekont. Evlilik sonrası ehliyet değişim ücreti ise 2021 yılı için 13 TL değerli kâğıt bedeli 13 TL ve 2 TL vakıf payı olmak üzere toplam 15 TL.
Evlilik Sonrası İkâmetgâh Değişimi
İkametgahınızın değişimi de diğer işlemler gibi resmi kurumlara bildirilmesi gereken bir bilgidir. Bu nedenle Evlilik sonrası ikametgah değişikliği yapacak çiftlerin, oturacakları evin bağlı olduğu nüfus ve vatandaşlık işleri dairesine başvuru yapması gerekiyor. İşlem için gerekli olan belgeler; adınıza ve yeni adresinize göre kesilmiş elektrik, doğal gaz, su faturası ya da kiracıysanız kira sözleşmesi ve nüfus cüzdanınız. Ancak, faturalar veya kira sözleşmesi eşinizin üstüneyse kendisiyle birlikte işlem yaptırmanız gerekecektir. Ayrıca evlilik cüzdanınızın da yanınız bulunması gerekiyor.
Evlilik Sonrası Aile Hekimi Değişimi
İkametgah değişikliğinize bağlı olarak aile hekiminizin de değişmesi gerekiyor. Yeni adresinize en yakın aile hekimliği ile iletişime geçerek yeni hekiminizi öğrenebilirsiniz. Aile hekimi değiştirme işlemini ise e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Evlilik Sonrası İş Yerine Bildirim Yapma
Eğer sigortalı olarak bir iş yerinde çalışıyorsanız bazı belgeler teslim etmeniz gerekecektir. Bazı durumlarda bu belgelerde değişiklikler olsa da genel olarak istenen belgeler; adres değişikliği formu, evlilik cüzdanı fotokopisi, asgari geçim indirimi gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak yapılacak işlemler için gerekli dilekçe ve SGK soyadı değişikliği dilekçesi.
Yabancı Uyruklular İçin Evlilik Sonrası Yapılması Gereken İşlemler
Eğer bir Türk vatandaşı olarak yabancı uyruklu biriyle evlendiyseniz evliliğinizin Türkiye’de de tanınması için bazı işlemler yapmanız gerekiyor. Bunun için evlendiğiniz ülkedeki Türk konsolosluğuna gitmeniz yeterli olacak. Eğer bunu evliliğinizden sonraki bir ay içinde yapmazsanız idari para cezası ile karşılaşabilirsiniz. Bu işlem için gerekli belgeler ise şu şekilde; yabancı uyruklu eşin uluslararası doğum belgesi, uluslararası evlenme belgesinin aslı, eşlerin nüfus cüzdanlarının asılları, son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet renkli fotoğraf ve sağlık raporu.