İçindekiler
Düğün Fotoğrafçı mı ?
Düğünlerin oldukça popüler düğün fotoğrafçısı olduğu bir coğrafyada düğün fotoğrafçılığının da popülerlik kazanması beklenmedik bir durum değil. Ancak, insanların en mutlu günlerinden birini ölümsüzleştirmek keyifli olduğu kadar deneyim ve profesyonellik gerektiren bir durum. Düğün fotoğrafçılığı yapmak gibi bir hayali olan herkesin dikkate alması gereken bazı önerilerimiz var, bunları sizin için bir araya getirdik.
1. Fotoğrafçılığa teknik anlamda hâkim olmak yetmez, sanatsal bir bakış açısına ve operasyonel süreçlere de hâkim olmalısınız.
Yapacağınız sadece fotoğrafları çekip çiftlere teslim etmekten ibaret olmadığı için birçok farklı yönde kendinizi geliştirmeniz gerekecektir. Kabaca iş akışına bakacak olursak; fotoğrafları düzenleme, albüm hazırlama, sosyal medya analizi, kendi web sitenizi oluşturma ve yönetme, muhasebesel süreçleri yönetme ve sektör/rakip analizi gibi birçok alanda aktif olmanız gerekir.
2. İletişim kabiliyeti en önemli şeylerden biri!
Teknik anlamda düğün fotoğrafçılığına dair ne kadar bilginiz varsa en az o kadar iletişim kabiliyetiniz olmalı. Bir önceki maddede de bahsettiğimiz gibi düğün fotoğrafçılığı sadece çekim yapıp çıktılar teslim etmekten ibaret değildir. Özellikle de düğün fotoğrafçılığında çiftlerle kurduğunuz iletişim çok önemlidir. Çiftlerin en heyecanlı günlerinden birinde baştan sona her anlarına eşlik edeceğinizi unutmayın. Dolayısıyla ne kadar empati kurup, iletişiminizi samimi bir boyuta taşıyabilirseniz ortaya çıkan işten hem siz hem de çalıştığınız çift tatmin olabilir. Aynı zamanda çiftleri ne kadar iyi anlayıp ne kadar iyi tanıyabilirseniz beklentilerini de bir o kadar iyi özümsersiniz. Bu durumda ortaya harika bir iş çıkmaması imkânsız olur. Hatta kurduğunuz iletişim ne kadar samimi olursa çiftin enerjisi çektiğiniz karelere o boyutta bir şeffaflıkta yansır. Bunu sağlamanın en önemli yollarından biri düğünlerde düğün fotoğrafçısı kimliğinizle değil de, çiftin bir arkadaşı, bir düğün misafir olarak yer alabilmenizdir. Çalıştığınız çift, sizi bir arkadaş samimiyetinde görürse çekim esnasında oldukça rahat ve doğal olacaktır. Ortaya samimiyetten uzak, zorla çekilmiş gibi görünen kareler çıkmayacaktır.
3. Mutlaka özenle hazırlanmış bir portfolyonuz olsun.
Önceki çalışmalarınız sizin için adeta bir vitrindir. Dolayısıyla bu vitrini özenle hazırlamanız gerekir. Çiftler büyük oranda sizinle çalışıp çalışmayacağına geçmiş çalışmalarınız üzerinden karar verecektir. Tarzınızı beğendikleri ve kendi beklentileri ile örtüştüğünü gördükleri takdirde karar vermeleri kolaylaşır. Geçmiş çalışmalarınız üzerinden onların beklentilerini anlamanız ve sizin de çift tarafından anlaşılabilmeniz için portfolyo çok önemlidir, unutmayın!
4. Daima kendinizi güncel tutun!
Eğitimin ne kadar önemi olduğunu biliyoruz fakat güncel kalabilmek de bir o kadar kritik. Temel fotoğrafçılık eğitimi üzerine düğün fotoğrafçılığı eğitimi alabilirsiniz. BU alanda düzenlenen workshopları takip edin. İnternette araştırmalar yapın, videolar izleyin. Google ve Youtube bu alanda inanılmaz kaynaklar olabiliyor. Güncel trendleri ve ekipmanları da bu sayede takip edebilirsiniz.
5. İyi ekipmanlara sahip olun ve tekniğe hâkim olun.
Elbette en iyi ekipmanlar, en pahalı olanlar değildir fakat iyi bir teknik ekipmana sahip olabilmek için belirli bir bütçe ayırmanız gerekecektir. Örneğin; mutlaka yedek bir fotoğraf makineniz olmalı ve her çekimde yanınızda bulunmalı. Birinin bozulması durumunda diğeri kurtarıcı olacaktır. Önemli teknik detaylardan biri ise lensler ve reflektörler. Lensleriniz ne kadar hızlı olursa işiniz o kadar kolaylaşacaktır.
6. Çekimlerde tek olmak sizi zorlayabilir!
Özellikle düğün çekimlerinde tek başınıza çalışmak sizi fazlasıyla zorlayabilir. Yanınızda bir düğün fotoğrafçısının daha olması işleri kolaylaştıracaktır. Hem yakalanacak anlar konusunda kaçırdığınız bir şey olması durumunda destek verebilir hem de ekipmanların taşınması ya da değiştirilmesi gibi durumlarda yardımcı olabilir.
7. Farklı açıları deneyin ve detayları da çekin.
Düğün fotoğrafçılığında detay çekim oldukça önemli bir yere sahiptir çünkü düğünler detaylar konusunda muazzam kaynaklar gibidir. Yüzükler, gelin çiçeği, masa düzeni detayları, düğün pastası gibi daha nice detay bulabilirsiniz ve bunları mutlaka çekmeniz gerekir. Özellikle de albüm hazırlarken tüm bu detaylar işinize yarayacaktır. Detayların yanı sıra çekim yaptığınız aşıları da çeşitlendirmeniz gerekir. Alt açı, üst açı, yamuk açı veya geniş açı gibi birçok farklı açıdan pozlar almanız çok daha iyi olur, denemekten çekinmeyin!
8. Raw formatta çekim yapın ve yedeklemeden önce hiçbir fotoğrafı silmeyin!
Raw çekim yapmak adeta bir kurtarıcıdır. Jpeg formatta çektiğiniz fotoğraflarda çok fazla düzenleme yapamayacağınız için raw formatta çekmek fotoğraflar üzerinde daha rahat oynamalar yapmanızı sağlar. Ayrıca çektiğiniz hiçbir fotoğrafı yedekleme yapmadan önce silmeyin. O an içinize sinmeyen bir fotoğraf, düzenlemeden sonra fikrinizi değiştirebilir ya da silmek istemediğiniz fotoğrafları yanlışlıkla silebilirsiniz. Bunun önüne geçmek için öncesinde mutlaka yedekleme yapın.
9. Yumuşak ışık kullanın.
Kimse yüzüne flash patlayan çekimleri sevmez. Sert ışıklar gölgelerin de sert olmasına sebep olacağı için yumuşak ışık kullanmalısınız. Bu nedenle kullandığınız ışık kaynağını mutlaka bir beyaz perde ile yumuşatın.
10. Arka planlara dikkat edin.
Açısının ve pozun harika olduğu bir fotoğrafın arka planında beklenmedik detaylar olabilir. Kareye giren kişileri uyarmak ya da görüntüyü karmaşıklaştıran detayları fark etmeniz gerekebilir. Bu yüzden çekim yaparken arka plana dikkat etmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Aksi takdirde fotoğrafları düzenlerken beklenmeyen detaylarla karşılaşabilirsiniz. 😊